פורסם על ידי: ayouly | 12 ביוני 2010

טיטוס הרומאי, בוייקוס יווני

הסיפור של היום לוקח אותנו רחוק אחורה..
אל ירושליים של שנת 70 לספירה, אל הרגעים בהם טיטוס הרומאי מחריב את העיר ואת בית המקדש ומתחיל את חגיגות הניצחון על היהודים.חגיגות הנצחון לא יכולות להתקיים רק בארצם של היהודים וטיטוס מחליט להוכיח גם ברומא כי החריב את ממלכת היהודים והרס את בית המקדש. הוא מעלה לאוניה קבוצות של יהודים מכל השכבות האוכלוסיה שהייתה אז בירושלים – מהכהנים והלויאים ועד הנפחים והחרשים, כדי שיצעדו במצעדי הראווה שלו ברומא.  הספינות החלו את מסען בים התיכון מארץ ישראל למגף האיטלקי אבל, בדרך כמה ספינות נקלעו לסערה ונטרפו אל מול חופי יוון. (וכמו בכל סיפור יהודי טוב), השומרים הרומאים האכזרים טבעו כולם בים ואילו חלק מהיהודים הצליחו להנצל ולעלות על היבשת. הם התרחקו מרחק של כמה ימי הליכה מהחוף והגיעו לעיירה קטנה היושבת למרגלות אגם ענק  בעמק המוקף הרים גבוהים. במקום זה החליטו לקבוע את ביתם.
שם העיר הוא יאנינה.
הקהילה היהודית ביאנינה (שנמצאת בצפון מערב יוון) התקיימה בגאון עד 1944, אז הנאצים לקחו את כל היהודים. כיום נשארו שם היהודים האחרונים שהיו חלק מהקהילה המפוארת.
הסיפור של הקהילה היהודית ביאנינה הוא הסיפור של המשפחה שלי.

בתקופה הקרובה אביא מתכונים יוונים מסורתיים בצירוף סיפורים ואגדות של הקהילה הנשכחת ההיא, קהילה יחודית עם סיפור שלא יאומן.

בוייקוס

200 גר' חמאה/מחמאה/מרגרינה (סבתא שלי התרגלה בארץ להשתמש במרגרינה – זכר לימי הצנע ולהתרפק על יוון שם החמאה הייתה מצויה בשפע)
קוביית גבינה מלוחה
גבינת טוב טעם/ גביע (250 גר') גבינה לבנה
ביצה
1/2 2 כוסות קמח תופח (או 1/2 2 כוסות קמח רגיל עם שקית אבקת אפיה)
כפית מלח
-כל גבינה קשה נוספת שיש במקרר, לא משנה כמה יש ממנה או אם זה מיקס גבינות-

להמיס את החמאה/ מרגרינה בקערה, לגרד פנימה את הגבינה המלוחה, להוסיף את גבינת הטוב טעם/הגבינה הלבנה, מלח, ביצה וגבינות קשות נוספות אם יש. לערבב היטב ולהוסיף את הקמח. לערבב הכל יחד וזהו. אמור לצאת בצק שמאוד נוח לעבוד איתו.
כדי ליצור את הצורה הקלאסית של בוייקוסים צריך לגלגל כדורים מהבצק, להניח על התבנית ולשטח אותם עם החלק הפנימי בכף היד.  לעשות חורים עם מזלג בכל הבוייקוס ולאפות עד שמשחים בחום של 180 מעלות (בין 12 ל-17 דקות תלוי בתנור.

בוייקוס קלאסיים

שדרוגים:

השדרוגים הבאים הם לא "תקניים" ויכול להיות שסבא שלי יעשה פרצופים מופתעים אבל כמה רעיונות מגניבים:
1. תוספות מעל הגרסא הקלאסית – מלח גס, שומשום, גבינה צהובה מגורדת, גרעיני חמניה ועוד.
2. לחמניות קטנות- ליצור כדורים מעט יותר גדולים מהבצק ולשים אותם במנז'טים בתבנית מאפינס, כמובן שזמן האפיה מתארך מעט. ניתן לשים תוספות גם על הלחמניות.
הערה חשובה – כשעושים את לחמניות הגבינה מומלץ להוסיף יותר גבינות קשות לבלילה שיהיו יותר עשירות וניתן להוסיף גם לבצק תוספותת לדוגמא –  זיתים חתוכים קטן/ עגבניות מיובשות חתוכות קטן/ גרעיני חמניה או כל דבר אחר.

3. לחמניות זיתים
חומרים – קופסא של זיתים ירוקים חרוזית (ז"א ששלפו מהם את הגרעין)

לחמנית זיתים בהתהוות

לקחת מעט מן הבצק ולרדד אותו בכף היד ולהניח במרכזו זית כמו בתמונה מע
לסגור את הבצק על הזית כדי שיעטוף אותו מכל הכיוונים שוב – כמו בתמונה התחתונה

הבית של הזית

לסגור את הבצק לכדור ולאפות אותו לפי ההוראות הקודמות (ניתן להכין תבנית מעורבת בין סוגי הבוייקוסים)

בלבי חרוז לו זית



Responses

  1. טוב, עכשיו ש"חשפתי" את מוצאך – אבקש ממך מתכון שאולי את מכירה – נתקפתי געגועים עזים לבורקס שאמא הייתה מכינה – בורקס עם מילוי ירקות מאודים בלדינו נקראים חנדרג'ו וגם גירסה ממולאת בגבינות יבשות… יש מצב שאת מכירה? הן נראים כמו חצי ירח???

    תודה מראש
    ושבת שלום

  2. היי איילת
    את לא מתארת לעצמך עד כמה התרגשתי לקרוא על הבוייקה של סבתא ועל יאנינה.
    אנסה לדבר איתך בקרוב.

    הכתבות והתמונות על סין מדהימות……..

    נשיקות
    מקי

  3. […] 12 יוני 2010 … הסיפור של הקהילה היהודית ביאנינה הוא הסיפור של המשפחה שלי. בתקופה הקרובה אביא מתכונים יוונים מסורתיים בצירוף סיפורים ואגדות של הקהילה הנשכחת ההיא, …מתוך טיטוס הרומאי, בוייקוס יווני | לפתן צימוקים להמשך קריאה […]


להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

קטגוריות

%d בלוגרים אהבו את זה: