פורסם על ידי: ayouly | 3 בספטמבר 2010

סין שלי ומתכון ראשון – עוף בקשיו

כבר זמן רב אני מתכננת גם מעט לכתוב, לשבור את שתיקת התמונות ולספר גם בכמה מילים על סין.
על המדינה העצומה והמשוגעת הזו.

על הנסיעות בין ערים, כפרים ומחוזות- נסיעה בה נזרקנו מהאוטובוס באמצע הלילה על הכביש המהיר כי שם התחנה של העיירה, נסיעה בה נזרקנו באמצע הלילה (שוב) על הכביש המהיר- סתם כי נהג האוטובוס ניסה לעשות עלינו קומבינה, נסיעה בה הגענו למקום בו הייתה תאונת דרכים שניה לפני וסייענו לפצועים ובסוף מצאנו את עצמינו בכפר קטן בלי שמץ של מושג איפה אנחנו והרכב שלקח אותנו היה בדרך לבית החולים, נסיעה שהשתבשה ובמקום 7 שעות לקחה  17 שעות, טרמפ עם משטרת סין, נסיעת רכבת בה העירו אותנו באמצע הלילה עם צעקות ופנסים כי היו בטוחים שהתגנבנו לרכבת (אסוציאציית שואה כבדה), נסיעות בהן השורה "תסע, תסע, אולי נגיע עד מחר" הייתה רלוונטית מתמיד, נסיעה בה מ.צ. סיני עצר את הנהג שלנו והחליף אותו והסיע אותנו ליעד שלנו.
ולבסו, גם נסיעות שהיו מעט פחות נוראיות, כמו נסיעת הרכבת בה פגשנו סיני שמעריץ את חווה אלברשטיין ושר לי שיר ערש בעברית לפני כיבוי אורות או הנהגים שהרשו לנו לשים מוזיקה בעברית ברכב, הקרינו לכבודינו סרטים באנגלית ועוד.

לספר על כפרים מנותקים באמצע הרים מרוחקים מספר ימי הליכה מכל כביש קרוב. כפרים קסומים בהם התושבים חיים בין הרים ירוקים, מפלים צלולים והמון בעל חיים חופשיים. צעדנו במרעולים קטנים ופגשנו סוסים, יקים, פרות, חזירים, תרנגולות, לטאות והמון פרפרים. בעלי חיים משוחררים בטבע, חופשיים להם לנפשם. נדמה כאילו כל פרפרי העולם התקבצו שם – לא מפחדים מבני אדם וצבעוניים כמו שרק הטבע יכול ליצור.
על נשים טיבטיות שגם אם לא דיברנו איתנו את אותה שפה הן נתנו לנו המון חום ודאגו לנו – האכילו אותנו במאכלים מקומיים והשקנו אותנו ביינות שהכינו בעצמם (פחות טוב כשאחר כך יש עוד יום הליכה על שפת מצוק).
על אנשים מערביים שפקשו מן המרוץ והלכו לחיות בכפרים מרוחקים, כפרים בהם אין חשמל או מיים זורמים, אין אינטרנט או קליטה סלולרית. עברו להתגורר בכפרים בהם עדיין קיימים חוטבי עצים (כמקצוע נדרש) ונגרים שיצרו בידיהם קורות וקרשים מן העצים שהחוטבים מביאים מן היערות.

על המנזר הבודהיסטי בו חייתי שבוע. לאורך כל הטיול, הטרקים והעליות – עודדנו את עצמינו שזו רק ההכנה לגיבוש בדאלי. לשבוע מנזר עם 6 שעות קונג פו ביום. שבוע עם אוכל טבעוני (וזה כמובן, לא כולל את החלב שהברחנו פנימה – כדי שילווה את הקפה שהברחנו פנימה, אחרת מה ילווה את האוריאו וסנדוויץ' חמאת הבוטנים (שגם העוגיות, הלחם ואוצר הסקיפי- היו כולם הברחה חשאית יסודית). שבוע ללא חשמל , מיים חמים ולינה על קרש המכונה מיטה ומזרון גם יחד. שבוע בו המשפט ששמענו הכי הרבה היה – אמי טופו Ami tofu שמשמעותו נעה בין "חוכמה נצחית" ל"אני שבע" וכוללת באמצע את שלום, מה שלומך, תזמין לי בבקשה מונית ועוד…

סין בה הערים הגדולות מלאות ברבי קומות וקניונים עצומים עם כל מותגי עולם. ערים שנראות כמו החלום האמריקאי- תרבות צריכה שלא נגמרת. מבוכים ומלכודות של בטון וזכוכית. ולעומת זאת, בשווקים שם עומדות נשים שירדו מן ההרים / יצאו מן השדות שבאיזור, בלבוש מסורתי באו למכור פירות וירקות שגידלו בכפריהן.
סין שמוגדרת כקומוניסטית אבל אין בה שכר מינימום ובאיזורים מסויימים בה אנשים משתכרים 5 יואן ליום ובעיר הקרובה המשכורת הממוצעת היא 5000 יואן לחודש.
קצת חשבון –
5 יואן(או קוואי) = מנת נודלס צימחונית במסעדת פועלים= חמישית קפה קטן בסטארבקס= 2 וחצי שיפודים במסעדה מוסלמית (חלל, חלל)= 2 פחיות קולה = 10 נסיעות אוטובוס בשי-אן = 3 ש"ח.

ולבסוף, סין של האוכל הסיני – שלא דומה לאוכל הסיני שטעמתי במקומות אחרים בעולם.

סין בה הקינוחים הם מצרך נדיר וגם כשאתה כבר מוצא מאפייה סינית – רוב הסיכויים שבמאפה שלך במקום שוקולד תמצא שעועית אדומה עם סוכר.
סין בה סוכר ומרק שניהם נקראים TANG וההבדל הוא בטון בו אתה מבטא את המילה. אז, לך תסביר להם שלא רצית לשפוך מרק לתוך התה.
סין, בה מאמינים שקיימים 6 טעמים בסיסיים. וכך- למתוק, מלוח, מר, חמוץ וחריף – מצטרף הטעם – מאלחש. שבעברית בסיסית זה אומר – האוכל כל כך חריף עד שתאבד תחושה בלשון ויהיו לך נמלים בשפתיים.
סין, בה צורת האכילה מזכירה דווקא את הטאפאס הספרדי. מוגשת לשולחן קערת אורז גדולה וסביבה המון צלחות קטנות עם תבשילים כתוספות מגוונות.

לפני כמה ימים לקחתי שיעור בישול סיני, המתכונים משיעור הבישול הצטרפו למחברת המתכונים שנאספו בדרכים. במסעדות ובמטבחים פרטיים בהם אכלנו ותוך כדי צפיתי כיצד מכינים את המאכלים. בחלקם, אף השתתפתי וסייעתי.

אז, בהמשך יעלו עוד מתכונים רבים לבישול הסיני, אבל בינתיים כמה תמונות של המאכלים אותם הכנתי בסדנא ומתכון ראשון – עוף בקשיו (על בסיס אותו מתכון בדיוק באיזורים אחרים מכינים את העוף בבוטנים).

פטריה, כדור טופו, חציל ופרח דלעת ממולאים

חצילים בנוסח סיני

דג בירה

עוף בקשיו

עוף בקשיו

חומרים:
100 גר' חזה עוף חתוך לקוביות
1/2 כוס אגוזי קשיו קלויים קלות (לחמם מחבת ולקלות אותם עד שמשחמים)
2 כפות שמן צמחי (ראו הערות)
4 שיני שום מעוכות/ חתוכות דק
גזר חתוך לקוביות בגודל של 1X1
2 בצל ירוק
50 גר' שעועית ירוקה (ראו הערות)
פלפל חריף פרוס לטבעות (כמות הפלפל תלויה ברמת החריף שאתם אוכלים)
2 כפות מיים
3 כפות סויה (ניתן להמיר כף אחת לציר/ רוטב צדפות)
מלח

הכנה:
1. לחמם את הווק על אש גדולה, להוסיף לו כף שמן אחת (לנסות לפזרה על  פנות הווק כדי שכולו יהיה משומן)ולהנמיך לאש בינונית. להוסיף לווק את קוביות העוף ולטגנן עד שהן מחליפות את צבען ללבן (לוקח בערך דקה), להוסיף כף רוטב סויה, להמשיך לטגן עוד כמה שניות ולהזיז את העוף לצד הווק כך שלא יקבל אש ישירה.
2. להוסיף את שארית השמן, המלח, השום, הגזר והשעועית לווק. לטגן אותם במשך דקה, להקפיד לערבב את הירקות כל כמה שניות ואז להחזיר את העוף למרכז העניינים.
3. להוסיף את המיים לווק ולתת להם להתאדות, להמשיך לערבב את הירקות והעוף. כשרוב המיים מתאדים להוסיף את שארית רוטב הסויה (/ רוטב הצדפות) והשום ולהנמיך את האש לאש נמוכה. לאחר כחצי דקה, להוסיף את הקשיו והבצל ירוק ולכבות את האש. העוף מוכן.

הערות:
א. בבישול הסיני מתחילים לרוב בחימום הווק עד שהיא מעשנת (מעלה עשן) ואז מוסיפים את השמן. לי הסבירו שכך בעצם דואגים שהאוכל כולו לא ידבק בטעם של שמן. לא יודעת עד כמה זמן נכון, אבל ברומא התנהג כמו רומאי…
ב. שמן – בסין קיימים סוגי שמן רבים שפחות נפוצים אצלינו. אחד מסוגי השמנים האלו הוא שמן בוטנים. היתרונות שלו זה שהוא מגיע לטמפרטורה גבוהה מאוד בלי להישרף (בניגוד לשמן זית) ושהטעם שלו לא חזק מדי (בניגוד לשמן השומשום). את שמן הבוטנים ניתן להחליף בשמנים אחרים מן הצומח, לדוגמא- שמן סויה או שמן תירס.
ג. בבישול הסיני משתמשים המון בציר צדפות (רוב צדפות מרוכז). החסרון של הציר הזה שהוא אינו כשר, מבדיקות שאני ערכתי (בעיקר במטבחים צמחוניים)- לרוב השתמשו ביותר רוטב סויה, כמובן שניתן להשתמש בציר בשרי אחר כתחליף.
ד. בסין משתמשים בתבשיל זה לרוב בשעועית ירוקה, בתרמילי אפונה או בצמח שום (הצמח בתמונה). ניתן להמיר במתכון זה את השעועית בירקות תרמיליים אחרים.

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

קטגוריות

%d בלוגרים אהבו את זה: